Rug- en beenklachten

Wat zijn rug- beenklachten

Rug- beenklachten worden in de volksmond Ischias, Ischialgie of lagerugpijn met uitstraling genoemd. Eigenlijk is dit een verzamelnaam voor pijn in het verloop van de beenzenuw (n.ischiadicus). Als de uitstraling voorbij de knie komt dan kan er wel eens worden gedacht aan een herniaDe zenuw raakt dan ontstoken waardoor er een typerende scherp schietende pijn vanuit de rug voorbij de knie optreedt. In sommige gevallen kan er dan ook krachtverlies of gevoelsverlies aanwezig zijn.

Hoe vaak komen rug- beenklachten voor?

Dertig procent van de mensen met rugklachten ervaart ook uitstralende beenpijn. Ieder jaar heeft ongeveer 1 tot 5% van de volwassenen last van uitstralende beenpijn ten gevolg van een hernia.

Wat is de oorzaak van rug- beenklachten?

Klachten kunnen acuut ontstaan of door overbelasting. Wanneer er beenpijn vanuit de rug ontstaan wordt al snel gedacht aan een hernia van de lage rug. Toch zijn er ook klachten in het been die overeen kunnen komen met klachten ten gevolg van een hernia, maar waarbij de beenpijn eigenlijk uit een andere regio, zoal de lage rug of de heup komt.

Hoelang duren beenpijn klachten?

Afhankelijk van de oorzaak van jouw rug- beenpijn kan het herstel variëren. Lees meer over de hersteltijd van een hernia. 

Hoe kom je van rug- beenklachten af?

Vroeger werd er bij een hernia al snel geopereerd. Door nieuwe inzichten weten we dat afwachten vaak net zo effectief is. Bij 75% van de mensen geneest een hernia vanzelf binnen 3-6 maanden en verdwijnt de beenpijn. Rugklachten kunnen soms nog wel langer aanwezig blijven. Het klinkt misschien raar, maar gezonde mensen zonder rug- en beenklachten kunnen ook een hernia hebben. Een hernia gaat pas klachten geven als de zenuw ontstoken raakt. Het heeft daarom ook niet altijd zin een foto of MRI te maken.

Hoewel de meeste mensen herstellen blijven sommige mensen na ischias of een hernia (operatie) nog steeds klachten houden. Om er achter te komen wat hier de oorzaak van is, kijken we zowel naar lichamelijke (waar zit het probleem) als geestelijke factoren (bv. hoe ga je met je klachten om). Zo zijn er veel misvattingen rondom rugklachten en lagerugpijn met uitstraling. Wil je weten wat je kunt doen wanneer de beenpijn door een hernia niet beter wordt?

Gelukkig zijn wij specialist op dit gebied en helpen je graag verder.

Maak een afspraak

Nieuw in Eindhoven West (Meerhoven)!

Heb je last van beweegproblemen? Goed nieuws! We staan nu ook klaar om jou in Eindhoven West te helpen.

Maak een afspraak