Mindful hardlopen zweverig, echt niet!  Effectief, dat wel…

Wanneer ik het over Mindful hardlopen heb, associëren sommige mensen dit direct met zweverig. Waarom? Wellicht geeft het woordje ‘mindful’ een vertekend beeld. Mindful wil in dit geval vooral zeggen dat je naar je lichaam luistert. Je richt je aandacht op het hardlopen, je loophouding, ademhaling en de natuur. Het toepassen van de mindful hardloopvaardigheden in je wekelijkse ‘run’ heeft juist ontzettend veel voordelen, hieronder zal ik je vertellen waarom…

De Mindful hardloopvaardigheden bestaan uit drie pijlers

Ademhaling:
Hoeveel keer adem jij per minuut? Is dat meer dan 10? Dan adem je te snel! Veel Nederlanders ademen te snel en vaak gebeurt dit ook nog eens (gedeeltelijk) door de mond. Deze snelle ademhaling heeft allerlei nadelige gevolgen. Tijdens de cursus leer je om rustiger en minder diep door je neus te ademen tijdens het hardlopen. De effecten van deze neusademhaling zijn het verlaging van je stressniveau,het verbeterd je prestaties en het zorgt voor meer energie.

Looptechniek:
Naast ademhaling is looptechniek ook een belangrijke pijler bij mindful hardlopen. Wanneer je start met hardlopen of dit juist veel doet, wil je één ding het liefst vermijden. Blessures! Daarom wordt bij mindful hardlopen aandacht besteed aan je looptechniek. Hierdoor krijg je minder schokbelasting en leer je economischer lopen. Het resultaat is dat je minder last zult hebt van blessures en kost het hardlopen uiteindelijk minder energie.

Mindfulness:
Tot slot wordt er tijdens mindful hardlopen aandacht besteed aan mindfulness, bewust bewegen. Hoe voelt jouw lichaam vandaag aan? Luister je ernaar of negeer je het? Door op een andere manier te leren denken, ga je dingen minder op de automatische piloot doen. Je bent je bewuster van jezelf en je omgeving. Je zult meer gaan genieten van het hardlopen, je piekert minder en maakt je minder zorgen. Door dit te integreren in je levensstijl, kun je weer met een ontspannen gevoel door het leven gaan!

Kortom, leren hardlopen met de juiste ademhalings- en looptechnieken zorgt voor een gezond lichaam. Het toepassen van mindfulness zorgt voor een gezonde geest.

Wil je beginnen met lopen maar je niet hoe, heb je een (hardloop) blessure, wil je  je loopafstand of looptechniek verbeteren of ben je opzoek naar ontspanning dan is mindful hardlopen uitermate geschikt.

Wil jij eens een cursus mindful hardlopen ervaren? Schrijf je dan in op www.happyhealthystudio.com.

Heleen Schenk, September 2018

Deze blogpost is geschreven door Beau Slegers

Beau vindt het heerlijk om over haar vak te schrijven. Zo kan ze haar creativiteit kwijt en houdt ze zichzelf up-to-date.

Rugklachten en corona!!

Wij krijgen veel vragen of rugklachten en corona (COVID-19) een relatie hebben. Wij zijn de literatuur in gedoken en hebben de antwoorden voor je op een rij gezet.

Lees verder