Nekklachten

Voelt je nek vaak pijnlijk, stijf en heb je moeite met draaien? Dan kan het zijn dat je last van je nek hebt. Wij helpen je graag verder met je nekklachten.

Wat zijn nekklachten?

Nekpijn bevindt zich tussen de schedelrand tot bovenaan de schouderregio. Nekklachten kunnen gepaard gaan met hoofdpijn, schouder en/of armklachten. Naast pijn, stijfheid en een bewegingsbeperking zien we dat nekklachten gepaard kunnen gaan met een vermoeid gevoel, concentratieproblemen of een gespannen gevoel.

Hoe vaak komt nekpijn voor?

Nekklachten komen relatief vaak voor. Ongeveer 2 op de 3 mensen heeft in het leven wel eens last van nekpijn. Net als bij lage rugklachten krijgt bijna iedereen hier in zijn of haar leven mee te maken.

Wat is de oorzaak van nekklachten?

Meestal is er geen duidelijke oorzaak en is de pijn binnen een aantal weken weer weg. Nekklachten kunnen acuut ontstaan, bijvoorbeeld door een auto-ongeval een val of een stoot, of door een verkeerde beweging of houding. Ook kan het zijn dat klachten er langzaam ingeslopen zijn. Nekklachten kunnen soms te maken hebben met spanningen.

Pijn in de nek komt vaak door overbelaste structuren of een verrekte spier. De nekspieren worden stijf worden als reactie op pijn. Hier kan je het gevoel hebben dat je nek erg “vast” zit.

Hoe lang duren nekklachten?

Gelukkig is nekpijn vaak onschuldig en verdwijnt het meestal vanzelf. Toch kan het zijn dat je langer klachten blijft houden. Hier wil je natuurlijk graag vanaf. Bij 1 op de 7 mensen duren de klachten langer dan 6 maanden.

Hoe kom je van nekklachten af?

Nekklachten kunnen door veel verschillende oorzaken in stand worden gehouden. Misschien ben je door je klacht anders gaan bewegen, ben je bewegingen gaan vermijden, hebben stress en/of spanning invloed op je klacht of is je nek gewoon heel stijf.

Het is belangrijk om te blijven bewegen en je dagelijks bezigheden voort te zetten. Pijn tijdens bewegen betekent niet dat er iets kapot is in je nek. Wanneer je je zorgen maakt over de pijn, kan het zijn dat het herstel vertraagd wordt.

Wil je hulp bij het verminderen van je nekklachten?

Maak een afspraak

Rugklachten en corona!!

Wij krijgen veel vragen of rugklachten en corona (COVID-19) een relatie hebben. Wij zijn de literatuur in gedoken en hebben de antwoorden voor je op een rij gezet.

Lees verder