Hoe voorkom je de meest voorkomende koningsdag-blessures?

Het is weer 27 April en dat betekent dat morgen de praktijk zal binnenstromen met de jaarlijks terugkerende koningsdag-blessures: de spijkerpoepknie, de koekhapnek en de zaklooppols zijn enkele voorbeelden. En omdat onze visie is dat voorkomen beter is dan genezen geven we je een aantal tips:

Spijkerpoepknie:

Wie kent hem niet? De spijkerpoepknie: een vervelende blessure die kan ontstaan wanneer je net iets te diep in de squat positie staat en je je evenwicht verliest. Meestal betreft het een letsel van de binnenste knieband maar met een beetje pech scheur je ook nog je kruisband en meniscus af. Tips: gebruik een Grolsch halve liter fles ipv. een 33 ml flesje zodat je wat minder diep te hoeven zakken. Let op je techniek: lekker op de hakken leunen en knietjes niet te veel naar binnen laten vallen, begin met een goede warming-up en bedenk: alles draait om timing.

Koekhapnek:

Wist je dat wij als Nederlanders het wereldrecord koekhappen in handen hebben? In 2011 hapten er 1952 Nederlanders koek in Helmond, en belandden daarmee in het Guinness Book of Records. Toch is deze activiteit niet zonder gevaar. Een stijve nek ligt op de loer. Tips: zorg voor voldoende mobiliteit van je bovenrug, zo hoef je niet alles uit je nek te halen, adem goed door naar de buik en probeer je schouder laag te houden. Met deze uitvoering hap je zeker naar de winst!

Zaklooppols:

Je bent bijna bij de finish maar struikelt net bij de laatste sprong. Je valt voorover en je vangt jezelf op met je polsen. Dit kan tot nare polsbreuken leiden. Tips: slik in de weken vooraf voldoende vitamine D, zo houd je je botten sterk. Probeer altijd met twee benen tegelijk te springen en zak goed door je knieën bij de landing. Oefen de Judorol op een daarvoor geschikte ondergrond.

HAVE FUN & STAY SAFE MENSEN!!

 

 

 

 

 

 

Deze blogpost is geschreven door Stijn Willems

Stijn is mede-eigenaar van de Fysiovrienden. Hij schrijft graag over zijn vak en gaat het liefst op de inhoud in. Zijn blogs zijn soms een tikkeltje tegendraads en geven stof tot nadenken.

Rugklachten en corona!!

Wij krijgen veel vragen of rugklachten en corona (COVID-19) een relatie hebben. Wij zijn de literatuur in gedoken en hebben de antwoorden voor je op een rij gezet.

Lees verder