Critical alignment yoga

De Fysiovrienden is meer dan alleen de fysiopraktijk van Stijn en Ruben.
In de oefenruimte en behandelkamers huizen ook andere vrienden met allemaal hun eigen specialisme. Elke editie lichten we een specialisme uit.
Deze keer: Critical alignment yoga.

In de praktijk van de Fysiovrienden geeft Sandra Vogelzangs meerdere keren per week groepslessen Critical alignment yoga. Omdat haar lessen plaatsvinden in de praktijk van de Fysiovrienden zijn de lijntjes kort om naar elkaar

Doorverwijzen. Sandra: “Zo verwijs ik door naar Stijn en Ruben als mensen met bepaalde klachten blijven lopen.

En Ruben en Stijn verwijzen bijvoorbeeld mensen naar mij door die door hoge spierspanning steeds terugkomende klachten hebben.”

Herkennen en loslaten

Critical alignment is een vorm van yoga waarbij de focus ligt op de alignment, de uitlijning. Je wordt je bewust van je lichaam en je voorkeurshoudingen. Ook leer je lichamelijke en mentale spanningspatronen herkennen en vervolgens… Loslaten.De lessen zijn geschikt voor volwassenen van alle leeftijden. Beginners en gevorderden. Sandra: “Sommige mensen komen met concrete klachten als rug- en hoofdpijn, hyperventilatie, stress of slapeloosheid. Er zijn ook mensen die komen om hun lichaam beter te leren kennen en sterker te maken, om zo klachten te voorkomen.”

Sandra leerde jaren geleden ook zelf door critical alignment yoga hoe ze haar lichaam kan ontspannen. “Ik had een burn-out en al maanden overal in mijn lichaam pijn. Tijdens de eerste les merkte ik al dat de spanning in mijn schouders eindelijk minder werd.”

“We zoeken de juiste balans tussen ontspanning en kracht”

Concentratie en rust
Critical alignment yoga heeft als doel om het lichaam te leren bewegen zonder spanning. Deze yogavorm heeft veel aandacht voor anatomie en in het bijzonder de wervelkolom. Sandra: “Vaak gebruiken we om onze houding te ondersteunen onbewust spieren die eigenlijk bedoeld zijn om te bewegen. Het kan dat spieren hierdoor verkrampen en pijnlijk worden.”

De les begint meestal met een ademhalingsoefening en een actieve ontspanning van het lichaam. Daarna komen diverse yogahoudingen (asana’s) aan bod. De les wordt afgesloten met een eindontspanning. Sandra: “Tijdens de hele les hebben we aandacht voor de uitlijning van je lichaam. Hoe sta of zit je precies?”

Bij critical alignment yoga ben je constant aan het onderzoeken. “We zoeken de juiste balans tussen ontspanning en kracht. Je leert ontspannen tijdens het inspannen én je leert bewust bewegen, vanuit ontspanning in plaats van wilskracht.”

Yoga in het dagelijks leven
Yoga vindt niet alleen plaats op de mat. Je neem het mee je dagelijks leven in. Je kunt gedurende je dag ook veel doen om spanning in je houding te verminderen. Sandra: “Probeer eens een paar keer per dag bewust te zijn hoe je erbij zit. Hoe hoog zitten je schouders? Voel je spanning in je nek? Zit je recht op je zitbotjes? Door daar zonder oordeel naar te kijken, zal je zien dat er direct iets verandert. Hetzelfde geldt voor je ademhaling. Let je op je ademhaling dan wordt hij vanzelf kalmer.”

Sandra Vogelzangs is yogadocent. Ze is gespecialiseerd in critical alignment yoga. Op defysiovrienden.nl/groepslessen vind je op welke dagen zij lesgeeft. Ook privélessen zijn mogelijk. Meer weten of een afspraak maken kan via 06 419 676 98 en sandra@inverbindingyoga.nl.

 

Deze blogpost is geschreven door Sandra Vogelzang

Sandra Vogelzangs is yogadocent. Ze is gespecialiseerd in critical alignment yoga. Op defysiovrienden.nl/groepslessen vind je op welke dagen zij lesgeeft. Ook privélessen zijn mogelijk. Meer weten of een afspraak maken kan via 06 419 676 98 en sandra@inverbindingyoga.nl.

Rugklachten en corona!!

Wij krijgen veel vragen of rugklachten en corona (COVID-19) een relatie hebben. Wij zijn de literatuur in gedoken en hebben de antwoorden voor je op een rij gezet.

Lees verder