Hoe de fysiotherapeut en de logopedist elkaar kunnen helpen

Onlangs hebben wij een mooie vriendschap gesloten met Stemzorg; een logopediepraktijk met een specialisatie op het gebied van stem-, zang-, adem-, hals- en keelklachten. Een samenwerking tussen logopedie en fysiotherapie is niet iets wat je regelmatig ziet maar toch zijn er veel raakvlakken. Mensen denken vaak dat logopedisten alleen maar kunnen helpen bij stem of spraakproblemen maar ook bij veel andere klachten kan logopedie uitkomst bieden.

Wat zijn de raakvlakken?

Ademhaling- en ontspanningsproblemen worden in relatie gebracht met diverse fysieke klachten. Een disfunctioneel ademhalingspatroon en hoge spierspanning komt vaak voor bij mensen met lage rug- of bekkenklachten doordat het rug- en bekkengebied te veel aanspannen om de rug te beschermen. Maar ook zeker bij klachten van het hoofd, nek, schouder zien we als fysiotherapeut problemen in de ademhaling en ontspanning. Ook bij keel- en halsklachten zien we vaak problemen in de ademhaling en ontspanning. Wanneer de spieren in het hals- en keelgebied overmatig worden aangespannen tijdens het praten, slikken, zingen etc. kan dit voor verschillende klachten zorgen. Hoe kan je deze klachten herkennen?

Herkennen van keel en halsproblemen

De logopedist kan veel informatie uit iemand’s stem-, mond- en keelgebruik halen. Al deze factoren kunnen een indicatie geven dat er een verkeerd gebruik is van de stem en/of ademhaling. Een aantal symptomen die passen bij een verhoogde spanning in het keel- en halsgebied zijn:

  • Een hese of schore stem
  • Hoesten of schrapen van de keel
  • Het overslaan van de stem
  • Het vermoeiend vinden om te spreken
  • Het hebben van veelvuldig slijm in de keel, of gevoel van een brok in de keel
  • Het gevoel van stijve spieren in het keelgebied of de borstkast hebben.

In de praktijk zien we vaak dat dit soort klachten in relatie staan met andere problemen in de regio van het hoofd-, nek- en schoudergebied.

Symptomen die in relatie kunnen staan met keel- en halsproblemen

Er zijn veel verschillende symptomen die in relatie kunnen staan met keel- en halsproblemen. De meest voorkomende zijn:

  • Spanning in de nek- en schouderregio
  • Hoofdpijnklachten (migraine, spanningshoofdpijn)
  • Kaakproblemen (knarsen, klemmen, op slot schieten etc.)
  • Oorsuizen (tinnitus)
  • Duizeligheidsklachten

Hoe kunnen de logopedist en de Fysio- Manueel therapeut je hiermee helpen?

Wat kan de logopedist betekenen?

Logopedie kan je inzicht geven in de ontstaanswijze van de keel- en halsklachten. Daarnaast kan met specifieke behandeltechnieken de spieren in de hals worden losgemaakt zodat deze beter kunnen ontspannen. Oefeningen kunnen ervoor zorgen dat je zelf aan het herstel kan werken.

Wat kan de Fysio-Manueel therapeut betekenen?

Omdat klachten van het keel en halsregio vaak in relatie staan met de klachten uit de hoofd, nek en schouderregio zijn wij als fysio- en manueel therapeut de specialist om deze relaties in kaart te brengen. Door middel van het geven van informatie over de ontstaanswijze en prognose van je klachten, het eventueel behandelen en het geven van oefeningen proberen we samen het probleem op te lossen.

Wat kunnen we samen betekenen?

Herken jij een combinatie van bovenstaande symptomen dan zou het goed kunnen zijn dat een samenwerking tussen de logopedist en fysiotherapeut uitkomst kan bieden. Door beide problemen tegelijk aan te pakken vergroot je de kans om te herstellen.

Meer informatie

Wil jij meer informatie over de symptomen die kunnen duiden op problemen in het keel en halsgebied? Cindy Maes heeft alvast een leuk filmpje met wat uitleg opgenomen. Wij zullen komende tijd verschillende informatieavonden organiseren waarin we dieper ingaan op onze samenwerking.

 

 

 

Deze blogpost is geschreven door Stijn Willems

Stijn is mede-eigenaar van de Fysiovrienden. Hij schrijft graag over zijn vak en gaat het liefst op de inhoud in. Zijn blogs zijn soms een tikkeltje tegendraads en geven stof tot nadenken.

Rugklachten en corona!!

Wij krijgen veel vragen of rugklachten en corona (COVID-19) een relatie hebben. Wij zijn de literatuur in gedoken en hebben de antwoorden voor je op een rij gezet.

Lees verder