Ruben & Stijn, jouw fysiovrienden

Zes jaar geleden belandden ze in hetzelfde hockeyteam in Eindhoven en werden ze vrienden. Ruben van den Bosch (29) en Stijn Willems (32).
Vijf jaar later startten ze een fysiopraktijk die het nét even anders aanpakt: De Fysiovrienden. Redacteur Charlotte sprak met de vrienden op de plek waar ze elkaar ontmoetten. Over hun praktijk, hun missie en hun manier van werken.

Van vrienden naar collega’s, hoe kwam dat?
Stijn: ‘Toen we elkaar leerden kennen werkte ik al als fysiotherapeut. Ruben rondde zijn studie af en kon in de praktijk waar ik zat aan de slag.
Ruben: ‘We hadden al snel door dat we dezelfde visie op het vak hebben. Dus als we een biertje gingen drinken, fantaseerden we als vanzelf over het openen van een eigen
praktijk. One day…’

En one day kwam dus best snel.      
Ruben: Inderdaad! We hebben allebei een paar jaar in een praktijk gewerkt. Dat is een leerzame tijd geweest, maar ik wist eigenlijk al van kleins af aan dat ik een eigen onderneming wilde beginnen. Ondernemersbloed denk ik.
Stijn: Op een dag, one day [lacht], liep ik op het Kalmoesplein langs een pand dat te huur stond. Ik heb direct Ruben gebeld. ‘Ik heb onze praktijk gevonden!’
Ruben: De praktijk ligt in het hart van Stratum. Helemaal top! We zijn samen gaan kijken en twee weken later tekenden we het huurcontract én lag ons financiële plan bij de bank. Twee maanden later konden we open.
Stijn: Dat was nog wel even knallen hoor. Het was een grote open ruimte. Die hebben we laten verbouwen tot drie behandelruimtes, een yoga- en een fitnessruimte. De rest hebben we allemaal zelf gedaan. We zijn drie weken aan het klussen geweest. We hadden goed voor ogen wat het moest worden: niet al te klinisch, maar lekker huiselijk.
Ruben: Mensen vragen regelmatig welke interieurstylist onze inrichting heeft gedaan. Dat is een mooi compliment, want we hebben het zelf bedacht. [lacht] Misschien kunnen we ooit nog een carrièreswitch maken…

“Je hebt als fysio niet álle wijsheid in pacht”

En wat is qua fysiotherapie de visie die jullie delen?
Ruben:
Allereerst dat je nooit bent uitgeleerd. Stijn doet
bijvoorbeeld promotieonderzoek aan de VU Amsterdam naar het herstel van hernia’s en geeft les aan de opleiding
manuele therapie. Ik heb mijn fysiobasis al aangevuld met een opleiding dry needling en ben nu bezig met een master manuele therapie.
Stijn: Daarnaast delen we een focus op zelfredzaamheid, het zelfherstellende vermogen van mensen. We willen niet dat je afhankelijk van ons wordt. Daarom laten we graag zien hoe het lichaam werkt en waardoor klachten ontstaan. Voorkomen is beter dan genezen is een cliché, maar wel waar. Ook verwijzen we graag naar andere disciplines als we denken dat dat klanten verder kan helpen. Je hebt als fysio niet álle wijsheid in pacht.

Nog meer vrienden!
Ruben: Haha, inderdaad. We hebben in onze praktijk bijvoorbeeld een health coach, yogadocenten en oefentherapeuten. En je kunt in onze praktijk ook terecht voor fitness.

Op jullie site staat dat jullie een innovatieve praktijk willen zijn. Wat betekent dat?
Stijn:
We zijn geen klassieke praktijk. We maken bijvoorbeeld steeds meer gebruik van e-health, in de vorm van videoconsults bijvoorbeeld en een app waar we je oefeningen inzetten. Je kunt ons ook gewoon even een appje sturen als je een afspraak wilt maken, een vraag hebt of tips wilt over wat je beter kunt doen of laten met een bepaalde klacht. Maar we innoveren ook door met studenten van de Hogeschool producten te ontwikkelen. Zo werken we nu aan een sensor die de bewegelijkheid in de nek meet. Dit helpt bij het stellen van een diagnose en monitoren van de behandeling.

In dit magazine vertelt oefentherapeut Marjolein over slapen. Hoe slapen jullie?
Ruben:
Ik noem mijn slaap liever een comateuze toestand. Om elf uur raak ik mijn kussen en acht uur later sta ik fris en fruitig weer op. Misschien slaap ik iets minder makkelijk in als ik veel aan mijn hoofd heb, maar ik laat dingen makkelijk los. Ja, ik ben een gezegend mens!
Stijn (lachend): Slaap, wat is dat? Sinds tweeënhalf jaar is slaap niet meer vanzelfsprekend, dankzij mijn twee kleine kinderen. Helaas kan ik nog wel flink druk zijn in mijn hoofd ’s avonds. Om beter te slapen probeer ik ’s avonds zo min mogelijk op mijn telefoon en laptop bezig te zijn. Dan pak ik in ieder geval een paar uurtjes rust voor ik er ’s nachts uit moet. Gelukkig zijn mijn kinderen overdag heel leuk…

Deze blogpost is geschreven door Stijn Willems

Stijn is mede-eigenaar van de Fysiovrienden. Hij schrijft graag over zijn vak en gaat het liefst op de inhoud in. Zijn blogs zijn soms een tikkeltje tegendraads en geven stof tot nadenken.

Rugklachten en corona!!

Wij krijgen veel vragen of rugklachten en corona (COVID-19) een relatie hebben. Wij zijn de literatuur in gedoken en hebben de antwoorden voor je op een rij gezet.

Lees verder