Rugklachten tijdens het werken in de tuin

Het is lente bij de Fysiovrienden! En dat merken we. De lente is namelijk een bloeiende tijd voor de fysio- en manuele therapie. Het aantal mensen dat de praktijk binnenkomt met rugklachten blijft niet binnen de perken.

Dit onderwerp roept vaak veel vragen op. We zetten ze op een rijtje en komen met 5 tips.

Is in de tuinwerken met een gebogen rug slecht?’

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is vooroverbukken helemaal niet slecht voor je rug. Je rug is een sterke structuur en is hiervoor gemaakt. Het is toch ook niet zo dat elke tuinman bij de Fysio loopt?

Het antwoord is simpel: doseren. Het lichaam past zich aan naar de functie die ervan gevraagd wordt. Het is logisch dat je rug reageert op het moment dat je een tijdje niet zo vaak voorover gebukt hebt. Als je de belasting rustig opbouwt krijgen je spieren en banden de tijd om te wennen.

Tip 1: Maak een goede planning en zorg dat je zware en minder zware activiteiten met elkaar afwisselt. Splits ze op in meerdere tijdsmomenten. Begin met activiteiten waarbij je rug wat minder ver hoeft te buigen en bouw dit uit naar activiteiten waarbij je verder naar de grond reikt.

Is je rug te zwak?’

Het is gangbaar te denken dat als je rugklachten hebt je rug of buikspieren ‘’te zwak’’ zijn. De oplossing lijkt dan simpel; ‘Versterken die handel!’ Toch zien we vaak dat het uitvoeren van dit soort oefeningen (sit-ups, planken) vaak alleen maar zorgen voor meer klachten. Dit komt omdat de spieren bij rugklachten vaak overmatig aangespannen zijn. In deze kwestie geldt; je rugspieren zijn van nature sterk. Het gaat er alleen om hoe je ze gebruikt.

Tip 2: Oefeningen moeten gericht zijn op de activiteiten die je gaat uitvoeren. Door oefeningen rustig op te bouwen laat je je rug wennen aan de betreffende houdingen en bewegingen.

 ‘Moet je je goed aankleden zodat je rug geen ‘kou’ vat?’

We horen vaker in de praktijk dat mensen denken rugklachten te hebben gekregen van ‘kou’. Maar waarom springen we dan wel direct als we uit de sauna komen in een ijskoud bad?

Een kou slaat niet op je rug. Een griepvirus kan zorgen voor stijve spieren, dat dan weer wel. Onderkoelt raken of temperatuurwisselingen kunnen zorgen voor een tijdelijk verlaagde weerstand. Hierdoor ben je mogelijk tijdelijk meer vatbaar voor virussen waar stijve spieren weer een uiting van kunnen zijn.

Tip 3: Als je in de tuin werkt gaat je hartslag omhoog en stijgt dus ook je tempratuur. Trek comfortabele kleren aan waarin je ‘natuurlijk’ kunt bewegen. Pas je kledij aan op je activiteiten en dus op je lichaamstempratuur.

‘Moet je met pijn direct stoppen’?

Pijn is niet altijd een signaal dat er ook echt iets kapot is. Blijft de pijn in rust aanwezig of langer dan verwacht? Dan weet je dat je misschien iets te veel gedaan hebt. Het lichaam is prima in staat om deze klachten zelf op te lossen mits je goed naar je lichaam luistert. Zoals je hierboven hebt gelezen moet je rug wennen aan de belasten.

Tip 4: Bedenk of je de activiteiten misschien te snel verzwaard hebt of dat je ze niet voldoende hebt afgewisseld. Kan het zijn dat je misschien iets te gehaast bezig bent geweest? Hebben emoties of stress invloed op je klacht? Door bewust te zijn van welke factoren invloed hebben op je klacht krijg je meer controle. Deze factoren zijn namelijk allemaal te beïnvloeden.

Heb je spit of lumbago?

‘Spit’ komt van het woord ‘spitten’ wat een veel uitgevoerde activiteit is tijdens het tuinieren. De link is dus al snel gelegd. Spit en lumbago zeggen echter weinig over de oorzaak.

Bij spit of lumbago raken de banden en/of spieren in de wervelkolom overbelast waardoor de rug erg stijf en pijnlijk wordt. De stijfheid komt vaak door het overmatig aanspannen van de spieren. Dit doet het lichaam om de rug te beschermen. Gelukkig verdwijnt deze spanning meestal vanzelf.

Tip 5: De eerste dagen nadat je door je rug bent gegaan zijn vaak heftig. Gun je rug eerst wat rust door te ontspannen. Probeer daarna je belasting weer langzaam op te bouwen en wikkel je rug normaal af. Wees niet bang dat er iets ernstigs aan de hand is of dat er iets verschoven zit, dit kan er namelijk voor zorgen dat je anders gaat bewegen en je de klachten in stand houdt.

Heb je het gevoel dat ondanks deze tips je rug je nog steeds in de weg staat, of wil je starten met een oefenprogramma speciaal gericht op het voorkomen van klachten?

Maak een afspraak 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze blogpost is geschreven door Ruben van den Bosch

Ruben is mede-eigenaar van de Fysiovrienden en is geïnteresseerd in alles wat met het vak te maken heeft.

Rugklachten en corona!!

Wij krijgen veel vragen of rugklachten en corona (COVID-19) een relatie hebben. Wij zijn de literatuur in gedoken en hebben de antwoorden voor je op een rij gezet.

Lees verder