Waarom rust houden niet altijd het beste advies is bij peesklachten

Het is een mooie dag, de zon schijnt en je besluit de tuin eens flink onder handen te nemen. Maar na zo’n dag van intensieve arbeid, merk je de volgende dag dat je last hebt van je elleboog of schouder. Misschien is het slechts spierpijn, maar als de klachten aanhouden, ben je misschien bang dat je te maken hebt met een peesblessure, peesklachten of zelfs een peesontsteking.

In dit blog leggen we uit wat deze termen betekenen, hoe ze ontstaan, en waarom ‘rust houden’ niet altijd de beste oplossing is. We geven ook tips over hoe je kunt omgaan met deze klachten en wat je kunt doen om peesklachten in de toekomst te voorkomen.

Peesblessure, Peesklachten en Peesontsteking: Wat is het verschil?

Wanneer je aanhoudende pijn ervaart in de regio van een pees en je bezoekt de huisarts, kunnen verschillende diagnoses worden gesteld, waaronder een peesblessure, peesklachten of een peesontsteking. Hoewel deze termen vaak door elkaar gebruikt worden, verwijzen ze naar verschillende aspecten van peesgerelateerde aandoeningen.

De term ‘peesblessure’ is een algemene term die elke vorm van schade of letsel aan een pees kan beschrijven. Dit kan variëren van kleine microscheurtjes tot een volledige scheur. Peesklachten daarentegen is een meer specifieke term die verwijst naar aandoeningen waarbij de pees pijnlijk  kan zijn, maar niet noodzakelijk beschadigd.

Wanneer je peesklachten ervaart denken veel mensen vaak dat er een ontsteking in de pees is (peesontsteking), voornamelijk vanwege de symptomen zoals warmte en zwelling die ook bij ontstekingen voorkomen. Echter, recent onderzoek heeft aangetoond dat er bij veel van deze aandoeningen geen sprake is van een daadwerkelijke ontsteking. De stoffen die we normaal associëren met een ontsteking zijn wel aanwezig, maar deze worden ook gezien na het belasten van een pees.

Daarom gebruiken we tegenwoordig de term ’tendinopathie’ om peesklachten te beschrijven. Deze term erkent dat er een probleem is met de pees, maar benadrukt dat dit niet noodzakelijkerwijs een ontsteking is. Het kan ook te maken hebben met structurele veranderingen in de pees als gevolg van overbelasting of veroudering. Dit onderscheid is cruciaal omdat het de benadering van de behandeling kan beïnvloeden.

Waarom Rust Houden Niet Altijd de Beste Strategie is bij Peesklachten

Het traditionele advies bij een peesblessure was vaak ‘rust houden’. Echter, inzichten zijn veranderd en we begrijpen nu dat totale rust niet altijd de meest effectieve aanpak is bij peesklachten.

Peesweefsel is ontworpen om belasting te verdragen; het is daarmee fundamenteel voor beweging en lichamelijke activiteit. Het volledig ontzien van een pees kan zelfs contraproductief zijn, aangezien pezen gezond blijven door regelmatige en evenwichtige belasting. Zonder deze stimulans kunnen ze verzwakken, waardoor het herstel kan worden vertraagd en de kans op toekomstige blessures kan toenemen.

Dit betekent echter niet dat je je peesklachten moet negeren en gewoon door moet gaan met je normale activiteiten. Overbelasting is vaak de oorzaak van peesklachten, en doorgaan met activiteiten die pijn veroorzaken kan de blessure verergeren. Het is daarom belangrijk om de belasting aan te passen aan de huidige belastbaarheid van de pees, dat wil zeggen hoeveel belasting de pees kan verdragen zonder pijn of verdere schade.

Kortom, totale rust is niet altijd de beste strategie bij peesklachten. In plaats daarvan is het belangrijk om de belasting aan te passen aan de belastbaarheid van de pees, en gerichte oefeningen uit te voeren om de belastbaarheid te verhogen en het herstel te bevorderen.

Het belang van oefeningen bij peesklachten

Gerichte oefeningen kunnen het herstel van peesklachten bevorderen. Het doel van deze oefeningen is om de belastbaarheid van de pees te verhogen. Het is hierbij cruciaal om de juiste oefeningen op de juiste manier uit te voeren, met de juiste dosering. Wanneer de dosering juist is, zal de pees minder snel overbelasten. Daarbij creëer je meer ruimte aan de pees voor herstel, sterker worden en zich aan te passen. Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen en een persoonlijk behandelplan opstellen.

Een effectieve manier om dit te doen, is door gerichte oefeningen uit te voeren die specifiek zijn ontworpen om de belastbaarheid van de pees te verhogen. Deze oefeningen moeten zorgvuldig worden gedoseerd en geleidelijk worden opgebouwd, om de pees de kans te geven zich aan te passen en sterker te worden zonder overbelast te raken.

Luister naar je lichaam bij een peesblessure

Het is essentieel om goed naar je lichaam te luisteren als je een peesblessure hebt. Je lichaam geeft signalen af als er iets misgaat. Zo kan je pijn ervaren tijdens bepaalde bewegingen, of kan de pijn erger worden na een activiteit. Door goed naar deze signalen te luisteren, kun je voorkomen dat je de blessure verergert en het herstelproces vertraagt.

Wanneer een peesblessure opkomt na het trainen is het verstandig om de belasting van de volgende training te verlagen. Als je dan gaat trainen en de klachten worden niet erger, is dit een teken van het lichaam dat dit het juiste niveau van belasting is.

Voorkom peesblessures

Voorkomen is beter dan genezen. Om peesblessures te voorkomen, is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en overbelasting te vermijden. Zorg voor een goede warming-up voordat je begint met sporten en bouw de intensiteit van je activiteiten geleidelijk op. Vergeet ook niet om voldoende rust te nemen tussen trainingssessies door.

Het is ook verstandig niet te snel weer op te bouwen na een lange tijd van rust. Wanneer je een lange tijd niet meer bijvoorbeeld bent wezen hardlopen, is het lichaam dit niet meer gewend. Wanneer je dan meteen begint op je oude niveau is de kans op een peesblessure hoger.

Raadpleeg een specialist bij peesklachten bij Fysiotherapie praktijk de Fysiovrienden in Eindhoven

Als je te maken hebt met peesklachten, is het altijd verstandig om een specialist te raadplegen. Deze kan je helpen bij het stellen van de juiste diagnose en het opstellen van een effectief behandelplan. Door dit te doen, voorkom je dat je zelf gaat experimenteren met behandelingen die mogelijk niet effectief zijn en het herstelproces alleen maar vertragen.

Conclusie

Een peesblessure, peesklachten of een peesontsteking kan behoorlijk vervelend zijn en het herstelproces kan lang duren. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en overbelasting te voorkomen. Als je te maken hebt met peesklachten, raadpleeg dan altijd een specialist. Met de juiste aanpak kun je het herstelproces bevorderen, zodat je snel weer pijnvrij bent en zonder klachten kunt bewegen. Luister naar je lichaam, train verstandig en zorg goed voor je pezen!

Deze blogpost is geschreven door Stijn Willems

Stijn is mede-eigenaar van de Fysiovrienden. Hij schrijft graag over zijn vak en gaat het liefst op de inhoud in. Zijn blogs zijn soms een tikkeltje tegendraads en geven stof tot nadenken.

Rugklachten en corona!!

Wij krijgen veel vragen of rugklachten en corona (COVID-19) een relatie hebben. Wij zijn de literatuur in gedoken en hebben de antwoorden voor je op een rij gezet.

Lees verder